Varför ska du välja en pump med variabel hastighet till din pool?

Varför ska du välja en pump med variabel hastighet till din pool?

Poolpumpar med en hastighet och två hastigheter anses nu vara föråldrade. Poolägare byter allt oftare ut sina bullriga, ineffektiva pumpar mot de mer avancerade poolpumparna med variabel hastighet.

Eftersom din poolpump kan vara den största elkonsumenten i ditt hushåll, kan det minska dina energikostnader avsevärt om du ersätter din gamla enhastighetspump med en mer effektiv poolpump med variabel hastighet. Men utan rätt kunskap om hur man korrekt ställer in din poolpump, kanske vissa poolägare inte fullt ut drar fördel av att uppgradera.



Det finns tre huvudtyper av poolpumpar tillgängliga idag:

1. Poolpump med en hastighet:

Dessa är den ursprungliga stilen på poolpump och den billigaste. De arbetar alltid med full märkhastighet på tex. 3450 rpm, utan justering. På grund av sin enda hastighet kör de ofta högre hastigheter än nödvändigt, vilket gör dem till de minst effektiva av de tre typerna.

2. Poolpump med dubbla eller trippla hastigheter:

Poolpumpar med dubbla/ trippla hastigheter erbjuder både höga och låga hastigheter. De är mer effektiva än enhastighetspumpar men kommer med en högre initial kostnad. De saknar dock förmågan att finjusteras till specifika flödeshastigheter för maximal effektivitet.

3. Poolpump med variabel hastighet:

Pumpar med variabel hastighet anses vara det bästa valet av poolpumpar. De är tystare än pumpar med en, två eller tre hastigheter och ger ett brett spektrum av hastigheter för enkla flödesjusteringar. Även om de har en högre initialkostnad erbjuder de långsiktiga besparingar med lägre driftskostnader.



Varför du bör välja en poolpump med variabel hastighet:

Effektivare motor:

Poolpumpar med variabel hastighet är avgörande för att upprätthålla en sund pool på grund av deras permanentmagnetiska motor, som är effektivare än induktionsmotorerna som finns i traditionella enkel- och dubbelhastighetspumpar. Dessa motorer använder permanentmagneter för att skapa ett magnetfält mellan rotorn och lindningarna, vilket resulterar i betydligt högre effektivitet jämfört med enhastighetspumpar.



Lägre strömförbrukning:

Trots den högre förhandskostnaden för poolpumpar med variabel hastighet kan de återvinna denna kostnad över tid genom att låta dig köra din pool med lägre hastigheter under längre perioder. Detta står i kontrast till enhastighetspumpar som körs med onödigt höga hastigheter, vilket leder till konstant energislöseri. Genom att justera pumphastigheten för att matcha din pools behov exakt, kan pumpar med variabel hastighet ge betydande energibesparingar.

 

Förbättrad poolcirkulation:

Att använda en pump med en hastighet bara några timmar om dagen kan resultera i stillastående poolvatten, vilket leder till bakterietillväxt och ökad efterfrågan på kemikalier. Å andra sidan kan det förbättra cirkulationen att köra en pump med variabel hastighet kontinuerligt med lägre hastighet, vilket resulterar i en hälsosammare pool som kräver färre kemikalier. Dessutom kan kontinuerlig cirkulation förbättra prestandan hos kompletterande sanitetssystem som klordosering, UV eller saltklorinator, vilket möjliggör lägre klornivåer.

Genom att investera i en poolpump med variabel hastighet kan du njuta av energibesparingar, förbättrad effektivitet, bättre poolcirkulation och minskad kemikalieanvändning, vilket i slutändan leder till en renare och hälsosammare poolmiljö.

 

Minskat ljud från poolpumpen

Poolpumpar med en hastighet kan generera betydande ljud, vilket gör det opraktiskt att använda dem över natten. Pumpar med variabel hastighet, som är mycket tystare, möjliggör kontinuerlig drift vid lägre hastigheter 24/7 utan att störa din familj eller grannar.



Förbättrad poolfiltrering

Att köra en poolpump med för höga hastigheter kan minska effektiviteten hos ditt filter. Genom att använda en pump med variabel hastighet vid en lägre hastighet under längre perioder kan ditt filter fungera mer effektivt, vilket resulterar i en renare pool och förlänger livslängden på ditt filter.



Spara pengar

Den energieffektiva karaktären hos en poolpump med variabel hastighet samt möjligheten att sätta olika hastigheter på timer kan ge dig möjligheten att låta din pump gå på lägre hastighet på dagen då priset för el oftast är dyrare och med högre hastighet då priset på el är billigare, vilket i sin tur spar otroligt mycket på din elräkning.


Besparingar med en poolpump med variabel hastighet

Att förstå hur poolpumpar fungerar avslöjar att att köra din pump med lägre hastigheter under längre tider medför lägre kostnader jämfört med att köra den med höga hastigheter under kortare perioder. Enligt studier på poolpumpar ger en minskning av din pumphastighet i oproportionerligt större energibesparingar. Till exempel kan en sänkning av pumphastigheten med 30 % leda till en 70 % minskning av energiförbrukningen.


Om det till exempel kostar 20 kr per dag att köra din poolpump med en hastighet i 8 timmar, skulle det bara kosta en åttondel av det beloppet, eller 2,8 kr, att köra en pump med variabel hastighet på halva hastigheten under samma tid. Även om du kör pumpen med variabel hastighet i 24 timmar för att maximera cirkulationen, skulle den fortfarande bara kosta 8,4 kr, vilket resulterar i energibesparingar på 62 % när du kör pumpen tre gånger längre.

 

Fastställande av optimal driftstid för din pump

Att övergå från en poolpump med en hastighet till en variabel hastighet leder ofta till att människor fortsätter att köra pumpen i 8 till 10 timmar dagligen, liknande deras tidigare rutin. Men för optimal vattencirkulation bör en poolpump med variabel hastighet helst fungera 20-24 timmar om dygnet vid varmt väder.

Att upprätthålla korrekt vattencirkulation är avgörande för en hälsosam poolmiljö och effektiv vattendesinfektion. Även om du kör din poolpump kontinuerligt kan det påverka vissa energibesparingar som uppnås genom att byta till en pump med variabel hastighet, det säkerställer att ditt poolvatten förblir friskt.



Beräkna rätt flödeshastighet

För att optimera din poolpump med variabel hastighet är det viktigt att bestämma den flödeshastighet som krävs för adekvat vattencirkulation i din pool. Pumpar med variabel hastighet syftar till att hitta den optimala hastigheten snarare än att variera hastigheten.

Börja med att beräkna din pools vattenkapacitet och dividera den med önskad omsättningshastighet (helst 6 till 8 timmar). Dela sedan detta resultat med 15 för att bestämma den lägsta flödeshastigheten i liter per minut (LPM) som behövs för din pool. Att konsultera en poolproffs kan hjälpa till att bestämma lämplig flödeshastighet baserat på din pools detaljer.



En klok investering

Även om den högre initialkostnaden för en poolpump med variabel hastighet kan avskräcka vissa, visar det sig i det långa loppet vara mer kostnadseffektivt än att använda en ineffektiv pump. Att dra nytta av rabatter och incitament kan hjälpa till att kompensera för den initiala kostnaden, vilket gör det till ett mer ekonomiskt val.

Med tanke på miljöfördelarna och förbättrade poolprestanda som erbjuds av pumpar med variabel hastighet, blir det ett självklart val att investera i en sådan.


Taggar:
Poolrobot för ett bättre pool liv

Varför behöver du ett pooltak?